tisdag 7 september 2010

Förtjust i ord

"Lär mig svåra ord!" ber Alma. Jag börjar entusiastiskt passa över roliga och krångliga ord till henne. Jag förklarar vad skickelsediger, oförblommerad och idiosynkrasi betyder. Och några till. 

På kvällen glider hon nonchalant upp vid min sida. Jag ser att hon bubblar av invärtes stolthetsglädje, men hon är cool på ytan:

Alma: Säg nåt som är sant.

Jag: Jaha, nåt sant? Tre plus tre är sex?

Alma: Tre plus tre är sex... Mamma, förvisso! (i extas) Förvisso!!


*

12 kommentarer:

 1. Härligt.......inlägg, men vad i helvete Elin är
  idiosynkrasi.....nu måste jag slå upp det!
  Enligt wikipedia...Idiosynkrasi, är en intensiv motvilja eller överkänslighet som inte utan vidare kan förklaras. Den är ofta starkt personligt präglad.

  Sedan Elin gick jag vidare, inte riktigt nöjd med svaret på Wikipedia så gick jag till NE och fick ännu en förklaring............
  Idiosynkrasi´, genetiskt betingad onormal reaktion på ett läkemedel eller annat främmande ämne. Vanligen åsyftas en extremt kraftig effekt av principiellt samma karaktär som ämnet normalt utövar. Idiosynkrasi kan bero på enzymbrist som leder till bristfällig nedbrytning av ämnet i fråga.

  Jag var fortfarande inte nöjd och gick vidare jag kallas ju inte Omöjlige Peter för intet.....

  1. Beskrivningen
  Beskrivningen stämmer dåligt med den användning man har av ordet i engelska, där det snarare betyder en speciell karaktärsegenskap - inte motvilja. —82.182.17.135 (diskussion • bidrag) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

  I den danska upplagan av wikipedia finns också en annan betydelse återgiven. Både den ovanstående och denna danska definition ligger närmre den vanligaste användningen av ordet i svenskan.
  Citat från danska wikipedia: "Kan også bruges om en holdning, indstilling eller vane, der ikke bunder i fakta eller som savner fornuft. Eksempel: "Chefen afviste kategorisk at møde før klokken 9, at ansætte brunetter og at beskæftige sig med detaljer så som regnskaber. Disse idiosynkrasier førte i sidste ende til firmaets bankerot."
  En liknande betydelse finns också i en artikel av Törneke jag funnit på nätet på bifogad adress. I betydelsen den speciella mening en enskild människa konstruerar om ett förhållande.
  http://www.kognitiva.org/Tornekeartikel.html
  Citat: "Tankens och språkets makt ...Den första grundbulten är den på ett sätt självklara. Bevara betoningen på det kognitiva! D.v.s. Beck hade rätt när han hävdade just tankens makt. Den klassiska frågan, "vad innebär det för dig?" ska stå i centrum. Vi ska fortsätta att betona det vi brukar kalla "idiosynkratisk mening", en individs alldeles speciella sätt att konstruera mening, att konstruera innebörd." —81.233.219.18 (diskussion • bidrag) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
  Enligt NEO är idiosynkrasi "intensiv motvilja eller överkänslighet som inte utan vidare kan förklaras; ofta starkt personligt präglad". Min egen uppfattning är att NEO:s definition (om man inkluderar den medicinska betydelse, som också är medtagen där) är den som används i vårdat skriftspråk. Att en och annan svensk använt ordet med engelsk betydelse i svenskan kan väl inte uteslutas, men borde inte ligga till grund för artikeln här på Wikipedia, då den andra betydelsen har åtminstone en 200-årig tradition.

  2. Återställningen
  Jag häpnar! Se inläggen ovan och redigeringen [1] som jag nu återställt. Svenska är inte engelska! Svenska är inte engelska! Svenska är inte engelska! Ska jag behöva säga det igen? I svenskan har ordet sedan åtminstone 200 år använts på ett sätt som skiljer sig från den engelska användningen Därför har jag nu återställt till den tidigare, kortare versionen. Samstämmigheten med Nationalencyklopedin är därmed också återupprättad.

  Naturligtvis är det möjligt att någon av engelska betydelserna har börjat sippra in i svenskan. Men i så fall måste artikeln baseras på en undersökning av förhållandena i det svenska språkbruket.

  Svenska är inte engelska! Svenska är inte engelska! Svenska är inte engelska!

  Djävlar va trött jag blev på mig själv efter detta!
  Förvisso....själva ordet alltså vågar jag verkligen inte fördjupa mig i!
  Stor Kram ifrån Peter!

  SvaraRadera
 2. Peter: Har du lust att ta den långa versionen istället?

  SvaraRadera
 3. Har hittat din blogg genom den oumberlige bloggaren ovan...han med de korta kommentarerna *ler*

  Som mamma till fyra barn kan jag bara sitta och nicka och instämma, ungar är för härliga i sitt tankesätt och kommentarer! Dina ungar verkar extremt kvicktänkta och spontana, helt underbara saker kläcker de ur sig!
  Din blogg gav mig dagens första skratt! Tack för det!
  Hit kommer jag igen, var så säker!
  Ha en skön dag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 4. Hihihi, övning ger färdighet ;)

  SvaraRadera
 5. Japp, självklart så läser de detta inlägg och de är meningen också. Dessa två personer har förstört så mycket seriöst arbete så du kan inte ana.....visst är det en dålig sida hos mig att skriva på detta sett....men allt för konsten att få ihop ett inlägg som får mig att le......Du Elin, att vi ännu inte har träffats beror lite på samma sak......vill inte göra dig besviken, jag är inte alls särskilt trevlig alla gånger!
  Fast det är lite för djupt att kanske diskutera här.
  Jag gör det i korthet, det finns 46 handikappförbund i Sverige alla med en stark ordförande som vägrar att sammarbete och det är handikapprörelsens fall....den har tragiskt nog redan fallit....därför ser det ut som det gör idag! Visst, det finns politik i dessa frågor, men om alla cirka en miljon människor som den problematik jag jobbar med gick samman så skulle de ske under.
  Nu är jag inte så naiv att jag inbillar mig det, men vi närliggande förbund som driver tillgänglighetsfrågor borde sammarbeta och Jernsaxen är ett tufft förbund, men ingen får använda namnet och be någon att dra åt helvete, Jernsaxen jobbar på det juridiska och tråkiga men korrekta sättet en nödvändighet för att få folk att lyssna.
  Hmmm.....känner att jag eldar upp mig lite nu när jag skriver dessa rader.....vårat "fikamöte" avbröts abrupt vill jag lova............jag lovar Elin, jag är diplomatisk i ungefär 15 minuter sedan räcker det!
  Som du vet så är jag dessutom aldrig orolig för vad jag skriver, varenda ord finns där av en orsak väl övervägt....fast det inte alltid kanske verkar vara så i alla fall!
  Är man ett "ras" så är man...........
  Peter!

  SvaraRadera
 6. Märkligt med förklaringarna till idiosynkrasi, det är inte alls den betydelsen jag lägger i ordet. För mig betyder det egenskapade ord eller ord/begrepp som används på ett annat sätt än för de flesta. Sånt som vi i det här hushållet frekvent ägnar oss åt.

  Och annars, underbart initiativ. Kan hon läras att det inte heter även fast, ta tillvara på eller situationstecken eller andra såna vedervidrigheter (se där, ett hemmasnickrat ord byggt av två andra) så är det ännu ett steg taget. :) Heja heja!

  SvaraRadera
 7. Och här tycks det vara en "tung" bloggerska i vardande, alternativt entusiastisk svensklärarinna... =)

  SvaraRadera
 8. Härligt härligt! Nu vet jag att vårt svenska språk är räddat och inte kommer att dö ut med en ny språkfattig generation. Känns betryggande!

  SvaraRadera
 9. Elle: Tack snälla du för de orden! De värmer.
  Madlar: Och så är det så kul också. :-)
  Oumberligeting (igen): Vad är det som har fått dig att tro att jag tror att du är trevlig? Hahaha. - - - Jaså, så brallisarna fick vad de skulle ha? Dåså.
  Pärlbesatt: Jag har inte samma inställning som du. Jag är ju lingvist och tycker således att språk är just sånt som kommer ur folks munnar, med svordomar och allt. :-) Min tanke med att ösa krångliga ord över småungar är bara för att det är kul, bara för att bejaka det lustfyllda med språk. Ju fler nyanser man har att leka med desto roligare blir det. Nån språkpolis är jag icke. Om jag skulle bli mån om att lära dem tala korrekt svenska, kommer jag att skicka dem till "den där snälla flickan som gjorde orangen till mig", till dig alltså. :-D
  RoSt: Hahaha. Vi får se.
  Freedomtravel: Jarå. ;-)

  SvaraRadera
 10. Satt just och funderade på om jag skulle lägga ner min fotoblogg...eller stöpa, döpa eller jobba om den på nåt sätt. Gick igenom gamla inlägg och kommentarer. Klickade på en från Ranas H och läste ditt "avskedsbrev". Väl skrivet och mitt i prick. Kände mig faktiskt en smula rörd.
  Flaggan i topp
  /K.Ristdemokraten

  SvaraRadera
 11. Hon är förvisso ett underbart barn, det har jag förvissat mig om redan tidigare. Och mig veterligen har hon en likaledes fantastisk moder.

  SvaraRadera
 12. Undrar hur höga poäng dina underbara ungar kommer att ha när det blir dags för högskoleprovet, skratt.
  Många glada kommentarer kommer från dom små livens mun :O)
  Häromdan skulle lillebror absolut försäkra sig om att pappa i familjen ringde på mammas jobb(mitt) och talade om att jag hade dött om det skulle hända. "Det blir bäst det" Undrar bara var dom får allt ifrån, fniss.
  Hoppas att livet är snällt med dig. Stor kram

  SvaraRadera