torsdag 16 december 2010

Pappa

Kanske är den annalkande julen som gör mig vemodig. Eller om det är det obarmhärtiga vintermörkret. Kanske är det hela min tillvaros brist på förutsägbarhet som gör mig modfälld. Kanske är det en blandning. Jag känner mig inte ens deppig. Tårarna droppar och jag suckar.

Han: Är du ledsen?

Jag (snörvlar): Nej, inte egentligen. Jag är... melankolisk. Det är vad jag är. Och vet du vem jag sitter här och saknar mitt i alltihop?

Han: Pappa?

Jag (förbluffad): Ja.
Pappa är en grönklädd fågelmålare som bor i skogen. Han är den lugnaste person jag vet. Jag har aldrig hört honom höja rösten. Han har aldrig bråkat på mig, inte ens när jag var fjorton och jobbig. Det låter ju inte klokt, men det är sant. Det elakaste han har sagt till mig är "skitplätt". Han är inte särskilt... flärdfull. Han bryr sig inte om vad folk tycker. (Minne: Jag är tonåring och står med med honom i Konsum-kassan. Han hivar upp en sån där jättebal dasspapper på bandet, kastar en snabb blick på sin dotter, som redan tycker att allt är pinigt, och säger sen högt till kassörskan: "Nu ska här skitas". Och jag vill bara lägga mig ner och dö.) Han är snäll. Han är så lugn och trygg. Jag är melankolisk och längtar efter honom.

Ursäkta mig, jag ska gå och ringa ett samtal.     

*

20 kommentarer:

 1. En riktig Farsa det, alla gånger, för köper man en bal dasspapper då ska det fan i mig skitas eller snyta ungar eller......
  Pizza är gott, förra veckan åt jag en varje dag, samma sort dessutom, samma tid, på samma pizzeria dessutom..........varför ändra på ett vinnande
  koncept!
  Som vanligt, ha det Bäst!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 2. Ibland är det skönt att gråta och vara melankolisk. Tur att det går att lösa med ett telefonsamtal

  SvaraRadera
 3. Du får köpa dasspapper och snyta dig i...

  Gråt en skvätt du, det är skönt. Och ring ett samtal :)

  Kram!

  SvaraRadera
 4. "Jag har ofta tänkt vilken melankolisk värld detta hade varit utan barn, och vilken omänsklig värld utan de äldre."
  //Samuel Taylor Coleridge

  SvaraRadera
 5. Ååå.. goa pappsen! Jag har också en sån där gosig pappa och det är så härligt.. Nu blir jag också lite gråtmild känner jag..

  SvaraRadera
 6. Min pappa är också lugn och mysig. Han har inte heller bråkat med mig, någonsin tror jag... Min mysige, goe pappa. Fast min skulle nog inte säga sådär i kassakön förstås.

  SvaraRadera
 7. Skönt att ha en sån pappa att ringa till. Han ser verkligen fridfull och mysig ut. :)

  SvaraRadera
 8. Verkar vara en riktigt mysig pappa.

  SvaraRadera
 9. Min pappa är ett pucko så grattis:)

  SvaraRadera
 10. Åh vad fantastikst skrivet om din pappa. Han låter mysig och jag antar en viktig stöttepelare i ditt liv. Kram

  SvaraRadera
 11. Din pappa måste vara stolt över dig :-) Jag minns inte min... KRAM!

  SvaraRadera
 12. Meeen! Nu fick du ju mig å börja gråta! Pappa är i spanienlandet och jag saknar han ju! Han är typ som din, fast lite mer bullrig och bara pratar så man inte får en syl i vädret. Med en egensnickrad finlandssvenska så är man ovan fattar man ingenting! hahaha....
  Ja, man har tur när man har en bra pappa, i synnerhet när mamma är vad hon är.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Nu är det så här att.....min kära pappa är den absolut bästa, lugnaste, tryggaste, kunnigaste mm som man kan tänka sig!!!!
  TACK, för att du får mig att förstå det!!!!
  Kramar Eva

  SvaraRadera
 14. Å vad skönt! Vilken guldklimp!

  SvaraRadera
 15. Härlig pappa! Sådan far sådan dotter! Kram och melankoli är skönt, ibland.

  SvaraRadera
 16. Har en märklig känsla inombords...

  Jag är ju för sjuttsingen avundsjuk för första gången på ett halvt dussin år. Vikken fassa!!! Skulle vatt nått att ha under tonåren (alprosen och undertecknad var ingen lyckad kombination under den perioden)!!!

  Värmande återigen, kusinskan! Känns som om du inte föll långt ifrån det trädet...

  Ha´t bästast!!

  SvaraRadera
 17. Vill önska dig en trevlig helg!
  PS. Glöm inte min utlottning! DS

  SvaraRadera
 18. När du ändå har din pappa på tråden så kom ihåg att berätta för honom att han är älskad.

  SvaraRadera
 19. Förstår dig vännen - jag får också sådana "pappalängtansattacker" så det värker i hela kroppen och tårarna rinner - men efteråt så känns det som vi haft dn mental träff på ngt konstigt sätt jag och min pappa. Avgudade min pappa för allt han var och gjorde :-)) kram på dig och lev gott på att du hade en sån u-bar pappa! Bilden säger mer än 1000 ord ni är så glada och fina! Kram kram :-)

  SvaraRadera
 20. Han låter underbar... Jag saknar närheten till min "barndom" massor i mellan åt, och till mina föräldrar... dom finns liksom där men inte så nära och så naturligt som dom en gång var.

  Kram

  SvaraRadera